In ultimele rubrici am abordat problema E-urilor. Am aflat ca acesta este un nume de cod, pentru o substanta care a fost testată şi declarată sigură pentru utilizarea ei în condițiile prevăzute de legislația europeană. Apoi am stabilit ca nu toate E urile sunt artificiale ci ca sunt multe substanţe prezente în mod natural în organismele vegetale sau animale.
Astazi vom vedea ca „Natural” nu este mereu sinonim cu „bun. Sa urmarim impreuna urmatoarele exemple.
Maniocul, planta din ale carei tubercule se extrage tapioca, asigură alimentaţia de bază pentru cca 500-800 de milioane de persoane şi, cu toate acestea, datorită conţinutului în glucozide cianogene prezintă numeroase riscuri de sănătate pentru consumatori: intoxicaţie acută, guşă sau pancreatită.
Latirul , o legumă cultivată în Asia şi Africa de Est, în special în perioadele de foamete, când alte plante cultivate nu supravieţuiesc, provoacă frecvent o afecţiune neuro-degenerativă numită latirism, caracterizată prin paralizia membrelor inferioare.
Frunzele de podbal, folosite în alimentaţia românească tradiţională ca foi pentru sarmale, conţin alcaloizi pirolizidinici tumorigeni. Iar ciupercile, trebuie alese cu foarte multă grijă, altfel o singura gustare a acestui ingredient foarte natural poate avea efecte tragice.
Cumarina, o substanţă prezentă în mod natural în boabele de tonka (un fel de fasole neagră de origine sud-americană), cu un miros plăcut, apropiat de cel de vanilie, a fost folosită în diferite ţări vreme de peste 70 de ani ca aromatizant, până când s-a dovedit că prezintă un risc relativ ridicat de toxicitate hepatică.

Orice lucru, fie cat de bun, daca este consumat in exces, devine nociv. Despre expresia doar doza face otrava, vom discuta data viitoare. Acum este timpul sa aflam cum putem infrumuseta micul-dejun. Pateul de mazare e o combinatie foarte buna la gust si perfecta pentru masa de dimimneata. Nu trebuie sa masuram cantitatea consumata, pentru ca nu gasim nimic nociv. Trebuie doar sa avem grija sa nu ajungem la imbuibare.

pate de mazare galbena - veggiefit roPateul se prepara din:
300 g mazare galbena
200 g de cartofi fierti si pasati
o legatura de marar
50 g ceapa tocata
100 g ciuperci fierte si tocate
50 g pesmet
30 ml ulei
sare

Mazarea se pune la fiert in apa cu putina sare. Cand este fiarta, se lasa la racit. Ceapa se caleste in apa cu putina sare. Se unesc toate ingedientele si se mixeaza turnand ulei putin cate putin.
Este suficient sa mancati o singura data din acest pateu. Dupa aceea, cand veti stii ca la micul dejun il reintalniti, nu veti mai zabovi in pat. Va veti trezi cu usurinta si cu entuziasm pentru a repeta experianta unui mic-dejun perfect!

Ramaneti in forma: mancati intelept!

25.01.2016

 

sursa foto: 1.retetelemeledragi.com; 2. veggiefit.ro

Promo