03. 02. 2015

Banca Naţională a României ar putea da în această săptămână un nou semnal de ieftinire a creditelor în lei. Analiștii se așteaptă ca banca centrală să reducă dobânda cheie, în ședința de politică monetară de miercuri, de la 2,5 la sută la 2,25 la sută.

 Ar fi a doua scădere consecutivă de dobândă din acest an. O decizie importantă, pentru că acest indicator influenţează costul împrumuturilor în monedă naţională. În prezent, populaţia plăteşte dobânzi mai mici de 7 la sută pe an pentru un credit în lei.  Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România, Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute constante în luna februarie, atât la pasivele în lei cât şi la cele în valută. Analiştii apreciază totodata,că dobânda cheie ar urma să mai coboare până la sfârşitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii să ajungă la 8% pentru pasivele în lei, iar cele în valută la 10%.

 

29. 01. 2015

JPMorgan, cea mai mare banca de investiţii din lume, a obţinut un câştig de 300 milioane de dolari, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

 Abandonarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a provocat în 15 ianuarie o apreciere de 41% a francului elveţian în raport cu moneda euro. Traderii băncii americane au obţinut în acea zi un câştig de 250-300 de milioane de dolari. Sursele susţin că JPMorgan este una dintre puţinele bănci care a înregistrat profit în urma deciziei Bancii Naţionale a Elveţiei, în timp ce Citigroup Inc, Deutsche Bank AG şi Barclays Plc au suferit pierderi din tranzacţionare cumulate, de aproximativ 400 de milioane de dolari.  În primele nouă luni din 2014, JPMorgan Chase şi-a păstrat poziţia de cea mai mare bancă de investiţii din lume, în condiţiile în care a realizat venituri de peste 17 miliarde de dolari, conform unui studiu publicat de compania de consultanţă Coalition. Pe locurile următoare se află Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup şi Bank of America Merrill Lynch.

 

 

 

 

 

 

6 ianuarie 2015

Cresterea economiei prognozata pentru acest an ii loveste pe romani la buzunare. In Romania, salariile vor fi majorate, in medie, cu 6%, conform unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza.

 Harghita şi Bihor ocupă şi in acest an ultimul loc în clasamentul salariilor din România, cu un venit mediu net puţin peste 1.200 de lei. Asta în condiţiile în care în ambele judeţe sunt anunţate creşteri salariale de peste 5% faţă de 2014. În ceea ce priveşte judeţele cu angajaţii cel mai bine plătiţi, Bucureştiul continuă să conducă în clasament, cu venituri nete de peste 2.500 de lei, urmat de Ilfov, cu aproape 2.200 de lei. Pe locul trei se situează Timiş, cu un venit mediu net de peste 1.900 de lei. Potrivit studiului realizat  de Comisia Nationala de Prognoza , în acest an, șomajul va scădea cu doar 0,2%. Acest lucru înseamnă că numărul de salariaţi va ajunge la 4,58 de milioane de persoane.   

 

23 ianuarie 2015

În ziua în care francul a redevenit un adevărat coşmar pentru zeci de mii de familii, ajungând să fie cotat, de Banca Naţională, la un curs mai mare decât cel al euro, cei care au credite în moneda străină află că statul nu îi poate ajuta decât prin reducerea ratelor timp de doi ani.

Adică să aplice aşa-zisa „Electorată”. Insa, în prezent, nici ea nu se aplică decât celor care au salarii mici, de până la 2.200 de lei brut. Guvernul propune modificarea ordonanţei, astfel încât, de Electorată să poată beneficia cei care au venituri brute de până la 3.000 de lei, adică aproximativ 2.100 de lei net. Electorata este însă doar o soluţie pe termen scurt. Pentru a rezolva definitiv problema, clienţii băncilor cer conversia creditelor din franci elveţieni în lei. Propunerea venită din partea organizaţiilor ce reprezintă interesele celor împrumutaţi este respinsă  categoric de Banca Națională. Pe de altă parte, oficialii BNR au răspuns acuzațiilor că nu au frânat creditarea în valută înainte de declanșarea crizei. Dacă nu ar fi existat variația de curs și BNR ar fi intervenit în limitarea activității unei bănci, se considera a fi un abuz, sunt de parere  cei de la  Direcţia de Supraveghere din cadrul BNR. Problemele persoanelor cu credite în franci s-au accentuat după ce cursul de schimb a crescut cu peste 20 la sută.

13.11.2014

Mai mult de jumătate dintre managerii şi proprietarii de firme (26%) care vor să crească salariile angajaţilor anul viitor intenţionează să ofere măriri între 2% şi 4,9%, în timp ce 23% dintre respondenţi au afirmat că vor să acorde creşteri salariale între 5% şi 10%, potrivit raportului "Pulsul Economiei" întocmit de firma de consultanţă.

Ţările incluse în raport sunt România, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

 

Circa 4% dintre managerii din România au declarat că vizează creşteri de salarii de peste 10%, iar 3% au spus că salariile angajaţilor ar putea fi mai mari cu până la 1,9%.

 Pe de altă parte, 2% dintre liderii de companii vor să taie remuneraţiile angajaţilor cu peste 10% anul viitor, se arată în studiu.

 

Motivele principale pentru creşterea salariilor sunt îmbunătăţirea productivităţii angajaţilor şi a rezultatelor financiare ale companiilor. Lipsa de forţă de muncă specializată este un alt aspect important pe care angajatorii români îl iau în considerare când acordă creşteri salariale, urmat de presiunile din partea personalului şi de perspectivele pentru îmbunătăţirea condiţiilor economice pe piaţa internă.

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, 47% dintre companiile din România nu intenţionează să facă schimbări majore în 2015, în timp ce 41% dintre angajatori spun că vor oferi noi locuri de muncă. Tăieri de personal sunt estimate de 16% dintre respondenţi, 6% dintre aceştia plănuind să reducă numărul angajaţilor cu peste 10%.

Cele mai multe companii (53%) se bazează pe creşterea productivităţii angajaţilor pentru a-şi mări cifra de afaceri în 2015, exporturile, activităţile de marketing şi cererea internă fiind alte surse principale pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare.

 

 

Promo