Ce ştim despre Ziua Copilului?

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În TurciaZiua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920. La români, 1 iunie a fost sărbătorit prima oară în 1950

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (englezăUniversal Children’s Day).

În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

Valorile termice vor fi uşor mai scăzute decât cele specifice perioadei, în majoritatea regiunilor. Cerul va fi temporar noros şi va ploua - ziua în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei şi zona de munte, iar după-amiaza şi în cursul nopţii, în Banat, Oltenia, nordul şi centrul Moldovei şi izolat în restul teritoriului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie.

VINERI

ÎN ŢARĂ

): Valorile termice vor fi uşor mai scăzute decât cele specifice perioadei, în majoritatea regiunilor. Cerul va fi temporar noros şi va ploua - ziua în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei şi zona de munte, iar după-amiaza şi în cursul nopţii, în Banat, Oltenia, nordul şi centrul Moldovei şi izolat în restul teritoriului. Vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice. Vor fi posibile căderi de grindină.

Vântul va fi slab şi moderat cu unele intensificări, în prima parte a intervalului, în estul, sud-estul şi centrul teritoriului, la munte, dar trecător şi în celelalte regiuni, în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor avea valori de la 15 ...16 grade în depresiuni şi pe litoral, până în jurul a 23 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor încadra între 3 şi 12 grade, uşor mai mici în estul Transilvaniei. 

BUCUREŞTI

Valorile termice vor fi uşor mai scăzute decât cele specifice perioadei. Cerul va fi variabil cu înnorări în cursul zilei. Temporar, mai ales după-amiază, se vor semnala averse, posibil şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 7...9 grade.

LA MUNTE

Cerul va fi temporar noros şi va ploua îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi Orientali. Vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice şi vor fi posibile căderi de grindină. La altitudini mai mari precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va fi slab şi moderat cu unele intensificări în prima parte a intervalului. Valorile termice nu vor avea variaţii semnificative.

 

 

SÂMBĂTĂ

ÎN ŢARĂ

Valorile termice vor fi mai scăzute decât cele normale pentru prima decadă a lunii mai, în toată ţara. Maximele se vor încadra între 12 şi 22 de grade, iar minimele între 4 şi 12 grade. În regiunile sudice şi de răsărit, la deal şi la munte, cerul va avea înnorări accentuate şi va ploua, mai ales în cursul zilei. Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice. Izolat, cantităţile de apă vor fi însemnate şi vor fi condiţii de grindină.

În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare şi astfel de manifestări, pe arii restrânse, îndeosebi după amiaza şi la începutul nopţii. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau chiar ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor.

LA MUNTE

Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi va ploua, mai ales în cursul zilei, cu deosebire în Carpaţii Meridionali şi Orientali. Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice. Izolat cantităţile de apă vor fi însemnate şi vor fi condiţii de grindină. În zona înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau chiar ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele înregistrate în intervalul anterior.

DUMINICĂ

LA MUNTE

Vremea va fi în general instabilă în cursul zilei, când vor fi averse şi descărcări electrice. Izolat cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Se menţin condiţiile de căderi de grindină, iar în zona înaltă vor mai fi averse de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat cu unele intensificări pe creste. Noaptea, manifestările specifice instabilităţii atmosferice vor diminua şi cerul se va degaja. Variaţiile termice vor fi nesemnificative.

sursa: www.mediafax.ro

Valorile termice se vor situa în jurul medilor climatologice specifice perioadei, cu maxime cuprinse între 15 şi 22 de grade şi minime între 2 şi 11 grade.

LUNI

Cerul va avea înnorări, temporar accentuate ziua, îndeosebi în sud-vestul ţării şi la munte, iar noaptea în regiunile sudice, unde local vor fi averse şi descărcări electrice. La munte, la peste 2000 m altitudine, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă. Izolat vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla moderat, cu intensificări mai ales în sud şi la munte

 

MARŢI

Vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi îndeosebi în regiunile din jumătatea sudică a ţării vor fi averse şi descărcări electrice. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi vor fi căderi de grindină. În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi trecător, ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări îndeosebi în sud-est şi pe crestele montane. Temperaturile maxime, în scădere în majoritatea zonelor, se vor încadra între 10 şi 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 şi 11 grade.

sursa: www.mediafax.ro

Înnorările vor persista şi va ploua în majoritatea zonelor. În sudul şi estul ţării, precum şi la munte, ploile se vor semnala pe arii extinse, iar în Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali cantităţile de apă cumulate vor depăşi local 20…25 l/mp, informează ANM.

ÎN ŢARĂ

La munte, la altitudini de peste 1700 m, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în est şi în sud-est, cu viteze de 55…65 km/h, dar şi în zona montană, unde rafalele vor depăşi 70 km/h.

Temperaturile maxime, în general cu mult mai scăzute decât cele obişnuite ale datei, se vor încadra la nivelul întregii ţări între 11 şi 22 de grade, valorile mai ridicate fiind în nord-vest. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade.

LA BUCUREŞTI:

Vremea se va menţine închisă şi deosebit de rece pentru acestă dată. Mai ales în prima parte a intervalului, temporar va ploua, iar vântul va mai prezenta unele intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar cea minimă va fi de 9…10 grade.

 

JOI

ÎN ŢARĂ

Valorile termice diurne, în creştere faţă de ziua anterioară îndeosebi în regiunile extracarpatice, se vor apropia de mediile climatologic specifice acestei date din an, astfel că se vor înregistra maxime cuprinse între 15 şi 23 de grade şi minime între 4 şi 12 grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploi locale, mai ales ziua, în sudul, centrul şi estul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în special în Moldova, Dobrogea şi la munte, unde vor fi intervale de timp în care la rafală se vor depăşi viteze de 50…55 km/h.

 

sursa: www.mediafax.ro

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România împreună cu Școala de Muzică și Arte Plastice „N. N. Tonitza” din Bârlad, au organizat concertul „Armoniile Crucii„ la teatrul „Victor Ioan Popa”, din municipiul Bârlad, județul Vaslui, în vederea strângerii de fonduri pentru cazul familiei Pleșu. Concertul a fost susținut de Corul Bărbătesc Moisei, județul Maramureș, și elevii de la Școala de Muzică și Arte Plastice „N. N. Tonitza” din Bârlad.

La concert au fost prezente peste 250 de persoane din municipiul Bârlad, printre care s-au numărat și reprezentanți ai instituțiilor publice precum domnul Dorin Apostu, Viceprimarul municipiului Bârlad, și mai mulți reprezentanți media. Un moment emoționant a fost cel în care a fost invitat să urce pe scenă beneficiarul acestui proiect, Ionuț Pleșu, care le-a spus din toată inima „Mulțumesc!” celor ce l-au sprijinit până acum, dar și celor care vor fi mai departe alături de el. Datorită generozității participanților la eveniment, în urma concertului au fost strânși peste 7 000 RON. Fondurile strânse în urma concertului umanitar vor fi folosite pentru finalizarea casei familiei Pleșu.

Ionuț Pleșu are 29 de ani, locuiește în orașul Bârlad, județul Vaslui, este diagnosticat cu parapareză spastică de la vârsta de 6 luni și se deplasează cu greu doar în genunchi și aceasta ca urmare a unei perioade grele de recuperare medicală susținută. Împreună cu soția sa, Maria Magdalena, fetița lor și mama sa, locuiesc la etajul 4 al unui imobil fără lift. Accesul în apartament se face cu dificultate: Ionuț urcă scările în fiecare zi în genunchi, iar pe soția sa trebuie să o ajute 3 persoane pentru a ieși din bloc, aceasta fiind imobilizată într-un scaun cu rotile. Împreună au o fetiță de 8 luni, Maria Felicia, căreia doresc să îi ofere tot ceea ce pot ei mai bun. Veniturile familiei sunt formate din pensiile de handicap și sumele strânse din vânzarea de brățări. Ionuț se duce zilnic în piața din Bârlad, unde vinde brățări confecționate de el și de soția sa, prețurile variind între 1 și 3 RON. Visul de a avea propria casă îl motivează și îi dă imboldul necesar să lupte zi de zi pentru familia lui.

În cadrul concertului, Corul Bărbătesc a lansat cel de-al patrulea album, numit „Devoțiune”. Aceștia i-au impresionat pe cei din sală prin muzica și interpretarea lor, iar 9 dintre cei 35 membri ai corului au rămas în municipiul Bârlad timp de o săptămână pentru a ajuta la ridicarea casei pentru Ionuț, Magdalena și fetița lor, Maria Felicia.


„Sunt fericită și Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest popas de suflet de la Bârlad. A fost un concert reușit, cu muzică de calitate, cu copilași talentați care au cântat pentru o cauză nobilă. Au fost emoții, lacrimi, bucurie și ADRA România a adus în atenția publicului un proiect frumos care ne dorim să le aducă speranță lui Ionuț si familiei lui.  Le mulțumesc donatorilor, micilor artiști de la Școala de Arte „N.N. Tonitza” și o mulțumire specială membrilor Corului din Moisei. Ei sunt colaboratori în mai multe proiecte ale ADRA România și ne-au dovedit încă o dată ce înseamnă creștinismul practic și dragostea față de aproapele”, a declarat doamna Gabriela Istrate, coordonator proiecte ADRA în Moldova și Bucovina.

„Consider că spectacolul a fost o reușită nu doar din punct de vedere muzical, ci și din punct de vedere caritabil. Ne bucurăm că oamenii au conștientizat importanța acestei forme de ajutare a oamenilor aflați în situații dificile”, a declarat Domnul Willy Cotruță, voluntar ADRA România.

sursa: www.adventist.ro

Promo